Skip to main content
3 min. leestijd

Bent u van plan om een reis te maken met uw camper? Leer waar u moet op letten als u de camper uit de stalling haalt.

Deel dit bericht:


Het voorjaar is aangebroken! Grote kans dat u al plannen heeft gemaakt om weer met uw camper op pad te gaan. Maar als die een aantal maanden in de stalling heeft gestaan, kunt u er helaas niet zomaar mee wegrijden. Waar moet u op letten als u de camper uit de stalling haalt? En welke voorbereidingen zijn nodig voordat u er weer mee op vakantie kunt? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij. 

Voordat u de stalling uitrijdt

Natuurlijk wilt u meteen op pad zodra u uw camper weer ziet. Toch is het verstandig om daar even mee te wachten en eerst een paar belangrijke controles te doen.

 • Controleer of de banden heel en op spanning zijn. Kijk ook meteen of er nog voldoende profiel op de banden zit. 
 • Ga na of er nog voldoende vloeistoffen in de reservoirs zitten: olie, koelvloeistof, remvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof. Controleer ook de leidingen op eventuele scheuren of lekken. 
 • Controleer de verkeersverlichting. Vergeet de richtingsaanwijzers niet en test (eventueel met hulp van iemand anders) ook de achteruitrijverlichting en de remlichten.  
 • Een belangrijke: de accu. Kijk of de start- en de boordaccu nog goed werken en zorg dat deze zijn opgeladen voordat u met de camper gaat rijden. Gebruik een accu niet als deze (bijna) leeg is, dat kan hem beschadigen. Loopt de motor wat onregelmatig net nadat u de accu heeft aangesloten? Maak u dan niet direct zorgen, het is logisch dat die weer even op gang moet komen. 
 • Rijd op uw gemak een rondje om de motor rustig op te warmen en controleer de meters, lampjes en meldingen op uw dashboard. Kijk ook of de remmen nog goed werken.

De camper schoonmaken

De kans is groot dat uw camper wat is verstoft als die een aantal maanden in de stalling heeft gestaan. Ook kan er ongedierte in zijn gekropen. Een goede schoonmaakbeurt kan dus geen kwaad. Denk daarnaast ook aan deze punten: 

 • Kijk of de binnenverlichting nog goed werkt. Onderweg een lampje vervangen is meestal zo geregeld, maar als er iets mis is met de bedrading dan regelt u dat waarschijnlijk liever thuis. Heeft u televisie in uw camper? Controleer dan ook meteen de tv-aansluiting en de schotelantenne. 
 • Sluit het gas aan en test de apparatuur die daarop werkt, zoals fornuis, koelkast en eventueel verwarming. 
 • Controleer of de waterpomp en -tank, maar ook leidingen, kranen en afsluiters goed werken en kijk of er nergens lekkage is. Laat het watersysteem voor het eerste gebruik goed doorstromen. 
 • Ga na of er geen beschadigingen zijn ontstaan in de periode dat uw camper in de stalling stond; bijvoorbeeld door water of ongedierte. Laat die herstellen als dat nodig is. 
zomerklaar caravan

Vakantie voorbereiden

Bent u van plan om een (langere) reis te maken met uw camper? Bereid u dan goed voor. Zorg dat uw camper het benodigde onderhoud en de Apk-keuring heeft gehad en laat eventueel nog een vakantiecheck doen. Controleer of het navigatiesysteem van uw camper nog up-to-date is en werk het bij als dat nodig is. Ga ook na of alle papieren nog in orde zijn, zoals het kentekenbewijs en de groene kaart.

Het is verstandig om dat ruim voor vertrek uit te zoeken, als er nog iets aangepast moet worden dan kan het best even duren voordat u de juiste papieren heeft. Heeft u het kenteken laten schorsen voordat de camper de winterstalling inging? Vergeet dan niet om die op tijd weer op te heffen, zodat u goed verzekerd op reis gaat. Als laatste is het belangrijk om uw camper goed te beschermen tegen inbraak, zoals met een opzetslot voor de zijdeur.

Uw camper verzekeren via Aon?

Wilt u meer informatie of een camperverzekering afsluiten? Neem dan telefonisch contact op met Aon. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08:30 en 18:00 uur, via 088 – 810 81 90.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

 • Keuze uit basis- en topdekking
 • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.