Skip to main content
3 min. leestijd

Mensen bestaan voor een groot deel uit water. Een gezonde vochtbalans is dan ook voor veel dingen goed, daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken. Maar hoeveel moet je iedere dag drinken? En hoeveel is te veel? Wij zochten het voor u uit.

Deel dit bericht:

Hoeveel moet je iedere dag drinken? Vaak hoor je twee liter of acht glazen per dag. Maar moet dit dan alleen water zijn of tellen andere dranken ook mee? En welke factoren spelen er nog meer mee? Buiten kijf staat dat voldoende drinken hoort binnen een gezonde levensstijl. Onze expert Wendy de Wit zocht het voor u uit. U leest de antwoorden in dit artikel.

Waarom is water zo belangrijk?

Mensen bestaan voor een groot deel uit water (mannen gemiddeld 63%, vrouwen 52% en baby’s 75%). Een gezonde vochtbalans is belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen in de darmen, het regelen van de lichaamstemperatuur, het vervoeren van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Maar door te plassen, zweten en te ademen verliest u dagelijks ook veel vocht. Daarom is het belangrijk dagelijks genoeg water te drinken. Maar hoeveel is genoeg precies?

Hoeveel moet iemand per dag drinken?

De hoeveelheid water die u dagelijks nodig heeft, hangt af van meerdere factoren, zoals uw leeftijd. Jongere mensen tot 13 jaar hebben volgens het Voedingscentrum genoeg aan 1 tot 1,5 liter vocht per dag. Vanaf 14 jaar ligt dat tussen de 1,5 en 2 liter. Op warme zomerdagen en op dagen dat u actief bezig bent of sport, verliest u meer vocht en moet u meer drinken.

Dorst is volgens wetenschappers een prima indicatie om te drinken. Uw lichaam geeft daarmee een duidelijk signaal dat u water nodig heeft. Natuurlijk is het beter en prettiger om dit voor te zijn. Maar wanneer u regelmatig drinkt en luistert naar uw lichaam, zijn maatbekers eigenlijk niet nodig.

Hoe zit het met koffie, thee en alcoholische dranken?

Het is een fabeltje dat het lichaam uitdroogt van het drinken van koffie of thee. Koffie en thee onttrekken geen water aan uw lichaam. Cafeïne in koffie zorgt er wel voor dat vocht uw lichaam sneller verlaat en u eerder naar de wc moet. Maar u gaat er niet meer van plassen en u droogt er dus niet van uit. Koffie en thee, zonder suiker en melk, (en andere dranken uit de Schijf van Vijf) mag u dus gewoon optellen bij uw dagelijkse vochtinname. Alcohol is vochtafdrijvend. Drinkt u dus een glas alcohol, dan is het verstandig daarnaast ook een glas water te drinken.

Kun je ook te veel water drinken?

Dat kan zeker, maar de kans dat dat gebeurt is een stuk kleiner. Wanneer u te veel vocht binnenkrijgt, gaat uw lichaam zich ertegen verzetten. U gaat plassen, heeft geen dorst meer en wordt misselijk, waardoor u stopt met drinken. Mocht u dan toch doordrinken, dan daalt de zoutconcentratie in uw bloed en stijgt het bloedvolume. U kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van opzwellende voeten en handen, hoofdpijn, braken en verward of slaperig worden.

Tips om voldoende te drinken

Door de drukte van de dag vergeten we vaak voldoende te drinken. Hieronder enkele tips om dit te voorkomen:  

  • Maak er een gewoonte van om op een vast moment een glas water te drinken, bijvoorbeeld bij het opstaan of tijdens de lunch. 
  • Neem een flesje mee. Zo komt u ook in de file of tijdens een lange vergadering nooit zonder water te zitten.  
  • Maak water drinken aantrekkelijker door er vers fruit en/of ijsklontjes aan toe te voegen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.   

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:   

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.