Skip to main content
3 min. leestijd

Het griepseizoen staat weer voor de deur. Wilt u zich er goed tegen wapenen dit jaar? Wij geven u tips over hoe u besmetting het beste kunt voorkomen, hoe u uw weerstand opbouwt en hoe u snel weer herstelt als u toch ziek wordt.

Deel dit bericht:

Met het vallen van de bladeren en het dalen van de temperatuur komt ook het griepseizoen er weer aan. Jaarlijks worden veel mensen door de griep getroffen, vooral in de winter. In dit artikel vertelt expert Wendy de Wit u alles over welke symptomen horen bij griep, hoe u besmetting het beste voorkomt, hoe u uw weerstand opbouwt en hoe u snel herstelt als u toch ziek wordt.

Wat is griep precies?

Griep is een besmettelijke luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De symptomen van griep zijn onder andere koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoesten, loopneus of verstopte neus. De term ‘griep’ wordt vaak verkeerd gebruikt op het moment dat mensen vergelijkbare, maar mildere symptomen ervaren, zoals bij neusverkoudheid. Er bestaan verschillende varianten van het griepvirus, dus u loopt ieder jaar opnieuw kans griep te krijgen. Maar kunt u griep voorkomen?

Voorkom besmetting

Uw beste bescherming tegen griep is om besmetting met het virus te voorkomen. Dus door (nauw) contact met zieke mensen te vermijden. Door uw mond en neus te bedekken bij hoesten of niezen, voorkomt u dat u andere mensen besmet. Ook is het verstandig om vaak uw handen met wat en zeep te wassen, minstens 20 seconden per keer. En raak ook uw neus, mond en ogen zo min mogelijk aan, omdat besmetting via die wegen plaatsvindt.

Werk aan uw weerstand

Voorkomen dat u griep krijgt, is nooit helemaal mogelijk. Maar om beter bestand te zijn tegen het griepvirus, is het belangrijk dat u beschikt over een goede weerstand. Daarvoor is het belangrijk dat u gezond leeft en voldoende beweegt. Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet met veel groenten en fruit helpt daarbij. Zo zorgt u dat u alle benodigde voedingstoffen en vitaminen binnenkrijgt en versterkt u uw immuunsysteem. Daardoor kunt u beter weerstand bieden aan ziekten. Als u toch griep krijgt, is het belangrijk om goed voldoende water, thee of bouillon te drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg daarnaast voor voldoende rust en slaap, want een goede nachtrust is essentieel voor een sterk immuunsysteem.

Hoe herstelt u snel van griep?

Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Maar u kunt uw lichaam een handje helpen en uw herstel bevorderen:

  • Neem de tijd om te rusten en geef uw lichaam de kans om te herstellen.
  • Als u veel last heeft van spierpijn of koorts kunnen pijnstillers verlichting brengen.
  • Zijn de symptomen ernstig of houden ze langer dan een paar dagen aan? Raadpleeg dan een arts.
  • Blijf thuis en ga zo veel mogelijk in isolatie om verspreiding van het virus naar anderen te voorkomen totdat u minstens 24 uur koortsvrij bent.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.