Skip to main content
3 min. leestijd

Onder jongeren en millennials wordt het steeds populairder om vaak de sportschool ‘te hitten’ of een loopje te doen in de buurt of een gedeelte van een marathon in een grotere stad. Maar hoe zit dat onder de babyboomers? Wat voor sporten zijn wijs?

Deel dit bericht:

Bewegen is goed voor iedereen. Hoe ouder u wordt, des te belangrijker het is om te bewegen. Dagelijks bewegen is makkelijker dan u denkt. In dit artikel laten we u zien hoe belangrijk bewegen is voor uw gezondheid. Als u het hele verhaal wilt lezen zult u nog ongeveer 3 minuten stil blijven zitten. Daarna kunt u op een verantwoorde manier lekker in actie komen.

Wat zijn de positieve effecten van bewegen?

Bewegen zorgt ervoor dat het verouderingsproces geremd wordt. Het is goed voor de ademhaling en de bloedcirculatie. Bewegen vertraagt botontkalking, waardoor er minder kans is op een botbreuk. U blijft lenig en soepel en dat verkleint de kans op valpartijen. Dankzij voldoende beweging blijft uw conditie op peil en blijven uw spieren sterker. Bewegen heeft een positieve invloed op het voorkomen of verminderen van dementie en Alzheimer. Bewegen in de buitenlucht heeft ook nog eens een positief effect op hoe mensen zich voelen.

Hoeveel zou u moeten bewegen?

Volgens de meest recente Nederlandse beweegnorm worden 55-plussers geadviseerd om minimaal 5 dagen in de week ten minste 30 minuten matig intensief te bewegen. Wat is dat precies? Heel simpel gezegd zijn dat alle activiteiten waarbij de hartslag omhooggaat en de ademhaling versnelt. Denk aan wandelen, fietsen, dansen, tuinieren, boodschappen doen, stofzuigen, ramen lappen.

Gedoseerd bewegen

U mag deze ‘beweegtijd’ van 30 minuten ook verdelen over 3 blokken van 10 minuten per dag.  Daarnaast is het advies om minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten en balansoefeningen te doen. Denk hierbij aan traplopen, herhaald opstaan en krachtoefeningen.

Zo wordt het makkelijker om te beginnen

Misschien denkt u nu: bewegen is niks voor mij, daar ben ik te oud voor, ik heb een hekel aan sporten, ik vind het lastig om te beginnen. Met de volgende simpele suggesties wordt het een stuk makkelijker om gewoon te starten. En bent u eenmaal de drempel over, dan weet u straks van geen ophouden.

1. Ga iets doen dat u leuk vindt.

Dat lijkt een open deur, maar als u een vreselijke hekel heeft aan fietsen dan moet u zichzelf natuurlijk niet dwingen om elke dag op de fiets te stappen. Want u kunt ook gewoon lekker lopen, zwemmen of ochtendgymnastiek doen in uw eigen huiskamer. Als u iets doet dat u leuk vindt, voelt het niet als een verplichting en is het makkelijker vol te houden.

2. Beweeg samen met anderen.

In groepsverband bewegen maakt het voor veel mensen eenvoudiger om ergens mee te beginnen en ermee door te gaan. Informeer of er bij u in de buurt een groep is waarbij u zich aan kunt sluiten, of een sportclub speciaal voor ouderen. Of anders neemt u zelf het initiatief en trommelt u wat mensen op om samen mee te bewegen. Met de wandelapp Ommetje start u samen met vrienden, familie of collega’s heel makkelijk een eigen wandelcompetitie, zelfs als u niet op dezelfde locatie bent.

3. Verander uw routine.

Tijdens uw dagelijkse bezigheden zijn er genoeg momenten dat u heel gemakkelijk kunt zorgen voor wat extra beweging. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Fiets of loop naar de supermarkt als u boodschappen gaat doen. Stap iets eerder uit de bus of tram en wandel een stukje. Zo komt u met speels gemak aan een half uur bewegen per dag.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.  In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.