Filmpjes kijken, spelletjes spelen, informatie opzoeken voor school: kinderen raken steeds jonger wegwijs op het internet. Hoe zorg je als ouder dat ze hun mobiele telefoon en laptop veilig gebruiken? Dit zijn de 5 belangrijkste uitgangspunten.
Zorg voor een veilige basis
In de wereld van onze kinderen is het internet er altijd geweest. Ze groeien op met mobiele telefoons en laptops, met Google, YouTube en Instagram. 95 procent van de Nederlandse jeugd van 12 jaar en ouder zit zelfs dagelijks op het internet. De kans is groot dat ze dat doen op hun eigen mobiele telefoon of laptop. Zorg dat deze apparaten goed beveiligd zijn tegen ransomware en phishing. Installeer een goede virusscanner op een laptop. En zorg dat geïnstalleerde software en apps betrouwbaar zijn.
Maak goede afspraken
Het downloaden van software of het installeren van apps: het is een onderwerp waar u goede afspraken over kunt maken met uw kinderen. Misschien wilt u het samen doen? Zo leren ze zelf het onderscheid maken tussen veilige software en gevaarlijke malware. U kunt ook andere afspraken maken. Hoeveel uur per dag ze mogen internetten bijvoorbeeld. En welke websites, sociale media of games u vindt passen bij hun leeftijd.
Houd een oogje in het zeil
Goede afspraken of niet: je wilt weten waar je kinderen zich online allemaal mee bezighouden. Dat is niet altijd eenvoudig, zeker niet bij tieners. U kunt natuurlijk hun sociale media-accounts monitoren en af en toe de surfhistorie checken. Maar er zijn ook handige tools om u te helpen. Besturingssystemen als Android, Windows en iOS hebben de optie om ouderlijk toezicht in te stellen. Zo kunt u bepalen welke websites en apps verboden terrein zijn. Bang dat uw kinderen liever gamen dan huiswerk maken? Met een paar muisklikken stelt u in wanneer ze mogen internetten.
Laat uw kinderen de valkuilen zien
We hoeven onze kinderen niet te vertellen hoe een telefoon of laptop werkt. Daar zijn ze vaak handiger in dan wij. Maar ze snappen niet altijd waar de gevaren schuilen. Ze weten dat ze op straat nooit met vreemde mensen mee mogen gaan. Maar weten ze ook wat de valkuilen zijn op het internet? Ondanks goede afspraken en slimme hulpmiddelen kunnen we niet alle gevaren uitbannen. Daarom is het belangrijk om uw zoon of dochter van jongs af aan te wijzen op de valkuilen. Die kinderlokker loopt niet alleen op straat; je kunt ‘m ook online tegenkomen. Met wachtwoorden moet je heel voorzichtig zijn. En kijk goed uit met wie je informatie deelt op het internet. Kortom: gebruik je gezond verstand, ook online.
Praat erover met elkaar
Deze tip is er eentje in de categorie ‘last but not least’. Ga al vroeg met uw kinderen in gesprek. Maak die belangrijke afspraken samen en leg uit waarom u bepaalde grenzen stelt. Zorg voor een open en eerlijke discussie over de dingen die niet mogen. Het zal uw kinderen helpen om online weerbaar te worden. En gaat het toch fout? Krijgen ze bijvoorbeeld te maken met cyberpesten? Of klikken ze per ongeluk op een verkeerde link? Dan weten ze dat ze altijd bij u kunnen aankloppen.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: