De laatste maand van het jaar is de periode om eens goed naar uw zorgverzekering te kijken. Zit u nog goed bij uw verzekeraar of kunt u beter overstappen? En welke dekkingen zijn dan voor u van belang? Een van de dingen om dan over na te denken, is of u wel of geen aanvullende tandartsverzekering wilt afsluiten. Wat speelt mee bij die keuze? Onze expert Wendy de Wit vertelt het u graag.
Tandartskosten vallen vaak niet onder de basisverzekering
“De basisverzekering vergoedt geen kosten van de tandarts of mondhygiënist. Alleen als u wordt doorverwezen naar de kaakchirurg of wanneer er bijzondere tandheelkundige zorg nodig is, kan het zijn dat die kosten (deels) worden vergoed. Voor kinderen onder de 18 jaar worden sommige kosten wel vergoed. Denk bijvoorbeeld aan de preventieve controles, vullingen en röntgenfoto’s.”
Wanneer een aanvullende tandartsverzekering en wanneer niet?
“Heeft u een sterk gebit en heeft u eigenlijk nooit meer tandartskosten dan voor de reguliere controles, wat tandsteen verwijderen en wellicht een incidenteel gaatje? Dan kunt u overwegen om die kosten voor eigen rekening te nemen. In dat geval bent u namelijk waarschijnlijk meer kwijt aan de extra premie voor de aanvullende tandartsverzekering. Al kan natuurlijk niemand in de toekomst kijken… Heeft u een minder sterk gebit? Of verwacht uw tandarts dat er, ondanks de goede zorg voor uw gebit, in de komende een tot twee jaar een dure behandeling nodig is? Dan kan het de moeite waard zijn om wel een aanvullende verzekering voor uw gebit af te sluiten. Het kan handig zijn om na te gaan hoeveel kosten u in de afgelopen jaren voor uw gebit heeft gemaakt en dat vergelijken met de premie van de aanvullende verzekering. Eventueel kunt u uw tandarts vragen om hierin met u mee te denken.”
Maximale vergoedingen en vergoedingspercentages
“Als u besluit om voor een tandartsverzekering te gaan, is het goed om u daar nog even verder in te verdiepen. Bij de meeste verzekeraars kunt u namelijk tussen verschillende aanvullende tanddekkingen kiezen, waarbij een hogere dekking uiteraard ook een hogere premie betekent. Bovendien worden veel behandelingen niet volledig vergoed, maar voor een bepaald percentage. De combinatie van die maximale vergoeding en het vergoedingspercentage bepalen welk bedrag u maximaal terugkrijgt van uw verzekeraar. Het is dus belangrijk om na te gaan welke behandeling u verwacht, wat de kosten ervan zijn en welke tanddekking daar dan het best bij past. Houd er ook rekening mee dat voor de meeste verzekeringen die een hoog bedrag vergoeden (€1.000 of meer), een medische acceptatie geldt. Daarbij beoordeelt de verzekeraar aan de hand van een verklaring van uw tandarts of u voor die dekking in aanmerking komt.
Goed om hier ook nog even te vermelden: sommige verzekeraars bieden bij deze aanvullende verzekering een gratis tand-ongevallendekking aan, die kan oplopen tot wel € 10.000.”
Beugel voor uw kind in het vooruitzicht? Let op de wachttijd!
“Verwacht de tandarts dat uw kind in de toekomst een beugel nodig krijgt? Ga dan na of uw aanvullende zorg- of tandartsverzekering daar dekking voor biedt. Het is belangrijk om hier op tijd naar te kijken, omdat de meeste verzekeraars een wachttijd hebben. Dat betekent dat u de kosten van een beugel alleen vergoed krijgt als u hier minimaal een jaar voor verzekerd bent. Sluit de aanvullende verzekering dus niet vlak voordat de beugel nodig wordt af, anders dan komen die kosten in dat eerste jaar alsnog voor uw eigen rekening.”
Informatie over de zorgverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje, soms letterlijk. Een goede (collectieve) zorgverzekering kan u dan behoeden voor eventuele nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat u met zoveel verschillende pakketten misschien niet zo makkelijk kunt bepalen welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen vertellen we u daarom meer over de zorgverzekering: