Skip to main content
3 min. leestijd

Welke spullen in de tuin zijn verzekerd?

Deel dit bericht:

Met dit weer is de tuin een paradijs op aarde. Zeker nu, in coronatijd. Het tuinmeubilair kan naar buiten, en misschien steekt u de barbecue of een kampvuurtje aan. Met voldoende afstand kunt u zelfs mensen uitnodigen. Heel fijn allemaal, maar even opletten: hoe zit het met de verzekeringen in de tuin? Wanneer is een eigendom in uw tuin wel of niet verzekerd.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als dat hoekje in de tuin is. Er zijn weersinvloeden, lekkages, barbecueongelukjes, een stoelpoot die breekt, een losgebroken buurhond die de planten helpt uitgraven, kwajongensstreken of erger: inbrekers. Goed om uzelf vooraf te informeren: wat is er verzekerd en waar heeft u recht op?

Inboedelverzekering

Het grootste deel van uw inboedel staat binnen. Maar alle inboedel op het balkon, de galerij, in de tuin of op het perceel van het verzekerde woonhuis, valt ook onder uw inboedelverzekering.
Bij vergoeding kijken we naar een aantal verschillende dingen.

Ten eerste naar de manier waarop er schade is veroorzaakt en aan wat er precies schade is veroorzaakt. Stel: u gaat met uw e-reader in de tuin zitten. Als u uw e-reader vervolgens in de tuin vergeet en een dief gaat ermee vandoor, dan heeft u geen recht op verzekering.

U krijgt ook geen vergoeding als de e-reader in de regen is blijven liggen of als iemand hem opzettelijk stukgooit.

Als de e-reader uit uw handen glipt op het balkon of in de tuin omdat u van een vogel schrikt, dan heeft u wél recht op verzekering. Ook als uw e-reader door een fabricagefout begint te roken, en dit is toevallig buiten, bent u verzekerd.

Buitenspullen in uw tuin verzekerd

De spullen die buiten horen te staan, worden wel vergoed bij diefstal of vandalisme. We begrijpen dat u onmogelijk de complete picknicktafel naar binnen kunt tillen als de zomeravond ten einde loopt. Maar welke spullen horen nu bij, in en om de tuin?

  • Buitenspullen die aan het huis (of aan uw schuur) vastzitten: vlaggenstok (niet de vlag), uithangbord, schotelantenne, buitenlampen, zonnepanelen, zonwering.
  • Tuinmeubelen: tafels, banken en stoelen, parasols, droogmolens (inclusief het wasgoed), de barbecueset, buitenspeelmeubels voor de kinderen, plantenkas of buitenkachel.
  • Tuingereedschap: kruiwagen, scheppen en harken, maar ook de opgeslagen tuinaarde in de schuur.
  • Tuindecoratie: beelden, sierverlichting, vogelbadjes of een prieel.

Het weer zit soms niet mee

Stormt het, waait de schutting om, spoelen alle planten weg, verzakt het terras na een overstroming en hagelen ijzelstenen de tuinmeubels stuk?
Schade door weersomstandigheden wordt helaas niet vergoed door uw inboedelverzekering.

Hetzelfde geldt voor een ander natuurlijk element: een dierenplaag. Uw moestuin wordt niet vergoed na een aanval van een familie mollen of groep slakken.

Zelf aan de slag

Uw inboedelverzekering dekt wel de defecten aan de buitenspullen. Bijvoorbeeld een tuinstoel of klimrek die in elkaar zakt door een fabricagefout. Maar een overstroming door een verstopte regenpijp, of een wespennest in uw boom, is uw eigen verantwoordelijkheid.

Zoals ook binnen, moet u uw spullen buiten goed onderhouden. Vaak zelfs beter, ze zijn toch onderhevig aan de buitenlucht en de elementen.

En uw fiets dan?

Een fiets die gestolen wordt uit de tuin wordt alleen vergoed als die in een afgesloten stalling stond, zoals een schuur of garage. Als hij in de tuin staat, op slot of niet, wordt de fiets niet vergoed. Het is altijd de moeite waard om het zekere voor het onzekere te nemen. Het blijven uiteindelijk toch uw spullen!

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.