Skip to main content
5 min. leestijd

Tips om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken

Deel dit bericht:

Als het zonnetje begint te schijnen, is het tijd om uw stalen ros weer van stal te halen. Of staat hij daar niet meer? Van de helft van de fietsenbezitters in ons land is wel eens een fiets gestolen. Fietsendiefstal is een serieus issue in Nederland. Wat kunt u doen om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken? We geven u een aantal praktische tips zodat Wereldfietsdag voor jou dit jaar mét een fiets gevierd kan worden.

Ieder jaar neemt de Nederlandse politie zo’n 100.000 aangiften van fietsendiefstal op; en van lang niet iedere gestolen fiets of e-bike wordt aangifte gedaan. Fietsendiefstal is dus een serieus issue in Nederland. Wat kunt u doen om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken? We geven u een aantal praktische tips, ook voor als u uw fiets meeneemt op vakantie.

(Her)ken uw fiets

Zeker als u een nieuwe fiets heeft, is het belangrijk om hem goed te bekijken. Heeft de fiets bijzondere kenmerken waardoor deze makkelijk(er) te herkennen is? Schrijf die dan op; als u de fiets ooit kwijt bent dan is dat waardevolle informatie.

Daarnaast is het framenummer belangrijk; iedere fiets heeft namelijk een uniek nummer. Dat kan helpen bij het terugvinden van een vermiste fiets. Het framenummer staat meestal op het aankoopbewijs. Als u dat niet meer heeft, kunt het frame van de fiets bekijken. Het framenummer staat meestal in de buurt van de trap-as.

Kunt u het framenummer niet vinden? Laat dan een (nieuw) nummer in uw fiets graveren. Dat kan vaak gratis bij de gemeente of de politie. Uw gemeente kan u meer vertellen over de mogelijkheden. De politie heeft de fietsregistratiekaart ontwikkeld. Een handig hulpmiddel, waarop u het framenummer en alle andere kenmerken van uw fiets noteert die kunnen helpen om de fiets terug te vinden.

Weet waar u de fiets neerzet

Als u met de fiets op stap gaat, is het goed om te bedenken waar u de fiets het best kunt neerzetten. Op de ene plaats is het diefstalrisico namelijk groter dan op de andere. De beste plaats is natuurlijk een bewaakte fietsenstalling. Zet de fiets overigens ook in die stalling op slot, dat ontmoedigt een dief helemaal.

Is er geen fietsenstalling in de buurt? Zet uw fiets dan altijd in het zicht en op een goed verlichte plaats. En probeer hem ergens aan vast te zetten.
Zet de fiets overigens bij voorkeur niet in een winkel- of stationsgebied. De fiets staat daar wel in het zicht, maar voorbijgangers kijken vaak nauwelijks om zich heen. En door de drukte valt een fietsendiefstal vaak niet eens op.

Ook thuis is het verstandig om uw fiets niet ‘even snel’ in de voortuin te zetten. Een dief haalt hem daar eenvoudig weg. Zet hem in een berging, schuur of garage en liefst ook nog op slot. Dan maakt het voor een dief heel onaantrekkelijk om uw fiets mee te nemen. Heeft u geen geschikte bergruimte? Maak dan ook thuis de fiets ergens aan vast, als dat kan.

Zet uw fiets goed op slot

Zet uw fiets altijd op slot, ook als u maar even een winkel in loopt. Een oplettende dief heeft genoeg aan een paar minuten.

Het is verstandig om uw fiets met twee verschillende sloten vast te zetten. Dat kost een dief vaak te veel tijd en bovendien zijn de meeste fietsendieven gespecialiseerd in één soort sloten. Een vast ringslot in combinatie met een kettingslot is het best; kies daarbij voor ART-goedgekeurde sloten.

Hoe maakt u een slot het best vast?

U kunt uw fiets natuurlijk ‘gewoon’ vastmaken met de sloten die u heeft. Als u daar net even iets meer aandacht aan besteedt, maakt u uw fiets nog minder aantrekkelijk voor een fietsendief:

  • Sluit het vaste ringslot van uw fiets tussen de spaken waar ook het ventiel van uw achterband zit. Bij het openbreken van het slot is het risico dan groot dat het ventiel kapot gaat. Daar zit een dief niet op te wachten.
  • Gebruikt u een kettingslot? Wikkel dit dan goed om het frame van uw fiets en de paal waar u hem aan vastmaakt. Probeer dit slot zo hoog mogelijk vast te maken, dan kunnen fietsendieven de grond niet gebruiken om het slot open te maken met een steen, zaag of betonschaar.
  • Heeft u een beugelslot? Maak die dan juist zo laag mogelijk vast. Dan kan een dief uw fiets niet als hefboom gebruiken om het slot open te breken.

Verwijder losse accessoires

Losse accessoires, zoals een kilometerteller, zijn mooi meegenomen voor een dief. Neem die dus mee als u uw fiets ergens neerzet. Het is verstandig om dat ook te doen met de accu en display van uw elektrische fiets, als dat mogelijk is. Zonder die accessoires is hij niet meer als elektrische fiets te gebruiken en dus een stuk minder interessant voor een fietsendief

Zorg voor een goede verzekering

Natuurlijk is het vervelend als uw fiets gestolen wordt, het geeft altijd veel gedoe. Als u bij de aankoop van een nieuwe fiets een goede fietsverzekering afsluit, beperkt u in ieder geval de financiële schade. U rijdt dan snel weer op een nieuwe fiets. Of u krijgt de gesloten fiets sneller terug als hij wordt gevonden, omdat hij op uw naam geregistreerd staat. Let op, diefstal valt niet altijd onder reis- en inboedelverzekeringen.

Fiets weg? Kijk eerst goed rond

Staat uw fiets niet meer op de plaats waar u hem had achtergelaten? Kijk dan eerst goed rond in de buurt. Fietsendieven kiezen er namelijk vaak voor om een fiets eerst te verplaatsen en pas later echt weg te halen. Dat doen ze bijvoorbeeld om te kijken of het geen lokfiets van de politie is; of omdat het te veel tijd kost om het slot open te breken en ze dat liever wat meer uit het zicht doen.

Kijk ook op de social media-accounts van de lokale politie. Als agenten fietsen bij een dief vinden, kiezen ze er vaak voor om foto’s van die fietsen op social media te posten. Dat vergroot de kans dat ze de rechtmatige eigenaar terugvinden.

Doe navraag bij de gemeente

Soms is uw fiets niet door een dief weggehaald, maar door medewerkers van de gemeente. Zeker als uw fiets op een plaats staat waar dat gevaarlijk of niet toegestaan is, of te lang op dezelfde plek, haalt de gemeente deze uit voorzorg weg. U kunt uw fiets dan tegen een vergoeding ophalen bij het gemeentelijke fietsendepot. Op de site van de gemeente of verlorenofgevonden.nl ziet u welke fietsen de gemeente weggehaald heef

Is uw fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte

Heeft u uw fiets niet in de buurt teruggevonden en staat hij ook niet op een website met gevonden voorwerpen? Dan is de kans groot dat hij gestolen is. Doe dan altijd (online) aangifte. Dat is sowieso nodig voor uw verzekering en het vergroot de kans dat uw fiets wordt teruggevonden. Bovendien helpt u de politie

Als voldoende mensen aangifte doen van fietsendiefstal, weten politie en gemeente op welke plaatsen veel fietsen worden gestolen. Ze kunnen dan preventieve maatregelen treffen, zoals extra toezicht en meer verlichting. Of ze zetten een lokfiets in, om daarmee de dief aan te houden.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.