Skip to main content
4 min. leestijd

Wat betekent intermittent fasting en wat zijn de voor- en nadelen? Lees hier meer over diëten en gevolgen van fasting voor uw gezondheid.

Deel dit bericht:

Dat gezond eten een positieve werking heeft op uw lichaam mag wel duidelijk zijn. Zeker aan het begin van het jaar beginnen veel mensen vol goede voornemens met Dry Januari, minder suiker én diëten. Sommigen gaan nog een stapje verder en eten bewust een groot gedeelte van de dag niet. Het zogenaamde intermittent fasting. Maar hebben zulke diëten wel echt zoveel positieve effecten op onze gezondheid, of heeft het eigenlijk weinig zin? Onze expert Wendy de Wit zoekt het voor u uit.

Wat betekent intermittent fasting?

Intermittent fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, is inmiddels al bij veel mensen bekend. Een aantal jaar geleden is deze manier van vasten erg populair geworden. Het houdt in dat je niet eet tussen bepaalde tijden. Deze manier van vasten schrijft dus niet voor wat u eet, maar wanneer. Drinken is wel toegestaan, maar deze dranken mogen geen calorieën of alcohol bevatten. Er zijn verschillende schema’s voor intermittent fasting. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 8 uur op een dag te eten en 16 uur te vasten. Maar u kunt ook één of twee keer per week voor 24 uur vasten.

Wat zijn de voor en nadelen van intermittent fasting?

Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van intermittent fasting. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het voor sommige mensen zeker een geschikte manier kan zijn om af te vallen. Daarnaast kan het ook de weerstand een boost geven, de kans op diabetes, hartaandoeningen en Alzheimer verkleinen, en een positief effect hebben op de hersenen.

intermittend fasting en diëten

(Intermittent) fasting in overleg

Daar zit echter wel een kanttekening aan. De meeste studies die zijn gedaan naar intermittent fasting zijn gebaseerd op dierstudies. De studies die bij mensen zijn gedaan, waren van korte duur. Op de lange termijn zijn de effecten van intermittent fasting dus nog wel onbekend. Intermittent fasting kan dus een goede manier zijn om gewicht te verliezen. Wel is het aan te raden om altijd even te overleggen met een diëtist, voordat u begint met vasten.

Gezond afvallen met een beetje hulp

Natuurlijk wilt u wel op een gezonde manier afvallen. Maar soms is dat net wat lastiger, bijvoorbeeld als u in de overgang bent. In deze periode veranderd de vetverdeling in het lichaam en vertraagd de stofwisseling. In zulke situaties kan een gecertificeerde diëtist helpen. Een diëtist zal altijd naar uw persoonlijke situatie kijken en op basis daarvan een advies geven. Daarnaast kijkt een diëtist ook naar het grotere geheel en kan u begeleiden bij een gezondere levensstijl en eetgewoonten. Goed om te weten is dat er vanuit de basisverzekering 3 uur dieetadvies per kalanderjaar wordt vergoed. Ook kunt u eventueel nog een vergoeding krijgen vanuit uw aanvullende verzekering.

Extra energie boost

Zoals eerder in dit artikel al even naar voren kwam, draagt ook een algehele gezonde leefstijl bij aan een gezond gewicht. Hierbij gaat het niet alleen om gezond eten, maar ook genoeg bewegen en voldoende slapen. Zeker in de donkere wintermaanden, is dat beetje extra energie natuurlijk altijd welkom. Het is daarom goed om uw levensstijl daarop aan te passen. Groente en fruit bevatten veel vitamines én antioxidanten, daar krijgt u meer energie van. Ook noten geven net dat beetje extra. Omdat ze veel eiwitten en vezels bevatten, krijgt u minder snel weer een hongergevoel. En zelfs nu de prijzen in de supermarkt fors zijn gestegen, kunt u alsnog gezond blijven eten. In dit artikel vindt u daar een aantal tips voor.

Ook bewegen is gezond

En zoals al wel bekend is, maakt bewegen natuurlijk ook veel verschil in uw energielevels, maar ook voor de geestelijke gezondheid heeft bewegen een positief effect. Door een aantal keer in de week te sporten of alleen al te wandelen maakt uw lichaam het gelukshormoon endorfine aan. En dat kan zeker nodig zijn als u bezig bent met het volgen van een dieet.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s en zelfs tips over voeding. Zo helpen ze u om uw goede gezondheid te bewaken.  

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.