Skip to main content
3 min. leestijd

Wonen in de buurt van de zee of een rivier zorgt voor veel woongenot, maar brengt ook risico’s met zich mee, zoals overstromingsgevaar. Een overstroming heeft vaak grote waterschade tot gevolg.  Bent u hiervoor verzekerd?

Deel dit bericht:

Veel mensen in Nederland wonen in de buurt van water. De nabijheid van de zee of een rivier zorgt voor veel woongenot, maar brengt ook risico’s met zich mee, zoals overstromingsgevaar. Een overstroming heeft vaak grote waterschade tot gevolg.  Bent u hiervoor verzekerd? Onze expert Joey van Druten vertelt u er alles over.

Overstromingen in Limburg in 2021

Toen in 2021 de Maas op meerdere plaatsen in Limburg uit zijn oevers trad, leden veel mensen waterschade. Huizen kwamen onder water te staan, inboedel ging verloren en hele tuinen werden vernield door het opkomende water. Veel gedupeerden kwamen er op dat moment pas achter dat zij niet verzekerd waren voor de geleden waterschade. Sommige – maar niet alle – vormen van overstromingen zijn namelijk uitgesloten van verzekering. Hoe zit dat precies?

Verzekeraars gebruiken uitsluitingen

Om hun risico’s te beperken en de premies zo laag mogelijk te kunnen houden, hanteren verzekeraars vaak dezelfde standaarduitsluitingen. In deze uitsluitingen omschrijven zij situaties en omstandigheden waarbij zij geen schade uitkeren. De reden hiervoor is, dat bij sommige situaties (bijvoorbeeld grootschalige rampen) het aantal claims zo groot kan worden, dat de verzekeraar het totale schadebedrag niet kan uitkeren. Een van deze uitsluitingen is het risico op overstromingen. Alhoewel het niet zo simpel is, want de ene overstroming is de andere niet.

Schade in Limburg was niet verzekerd

Wanneer een overstroming wordt veroorzaakt door water dat afkomstig is uit de zee, een rivier op groot binnenwater, is schade niet verzekerbaar. Wanneer een grote rivier dus buiten de dijken treedt of wanneer een zeewering het begeeft, kunnen mensen hun waterschade niet verhalen bij de verzekeraar van hun woning of inboedel.  Zo waren de mensen in Limburg aangewezen op ondersteuning vanuit de overheid. Vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) kan de overheid burgers compenseren na een ramp. Maar dit is een tegemoetkoming en geen vergoeding van de gehele schade.

Wel dekking voor schade door ‘kleine overstromingen’

Waterschade is wel gedekt als deze het gevolg is van een overstroming door plaatselijke neerslag of een incident bij een kanaal of kleine rivier. Maar ook wanneer waterschade bijvoorbeeld is veroorzaakt door een lekkage. Of mensen bij een overstroming kunnen rekenen op de dekking van hun opstal- of inboedelverzekering, hangt dus af van wat er in de voorwaarden beschreven staat. Dit is voor verzekerden natuurlijk verwarrend en lastig te begrijpen. Vooral omdat stormschade in de regel wel gewoon gedekt is op een opstal- of inboedelverzekering. Als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt, komt er in 2025 verandering in deze onduidelijkheid.

Mogelijke verandering in 2025 

Het Verbond van Verzekeraars stelt het volgende voor: vanaf 1 januari 2025 moet iedereen zich tegen alle vormen van overstroming kunnen verzekeren, ongeacht de oorzaak. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Door de opwarming van de aarde hebben we steeds vaker te maken met extreme neerslag of grote hoeveelheden smelt-of regenwater die vanuit het buitenland ons land binnenstromen. In combinatie met de hoge huizenprijzen loopt het totale schadebedrag door een grote overstroming mogelijk in de miljarden. Dat moet gevolgen hebben voor de verzekeringspremie die mensen moeten betalen. Volgens verzekeringsbranche is het daarom ook alleen mogelijk om dit risico af te dekken op de internationale markt of met hulp van de overheid.

Informatie over nuttige verzekeringen

U wilt graag lange tijd van uw huis en tuin blijven genieten. Maar op de natuur heeft u helaas geen invloed. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen zulke vervelende situaties misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.