Skip to main content
3 min. leestijd

Wat heeft u eigenlijk aan uw reisverzekering? Een ongeluk zit in een klein hoekje: lees er hier meer over.

Deel dit bericht:

Voor veel mensen komt hun zomervakantie naar het buitenland steeds dichterbij. Maar soms komt het helaas wel eens voor dat er een negatief reisadvies geldt in een land. Bijvoorbeeld tijdens een gebeurtenis zoals een natuurramp, aanslag of epidemie. Houd het reisadvies van uw vakantiebestemming daarom altijd goed in de gaten. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor uw verzekering. Onze verzekeringsexpert Nick Lumoindong legt uit wat u moet weten voor u een reis boekt.

Hoe werken de kleurcodes voor landen?

Voor de actuele status van veiligheidssituaties in landen en regio’s wereldwijd kunt u terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor alle landen wordt er een reisadvies afgegeven. Dit advies heeft een kleurcode die kan bestaan uit groen, geel, oranje of rood. Deze code geeft een idee van de veiligheidsrisico’s en de gezondheidsrisico’s in een land of gebied. De kleurcodes staan voor:

  • Groen: er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: niet reizen

Een negatief reisadvies bij vertrek

Heeft uw bestemming een negatief (rood) reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan zijn er zeer ernstige veiligheidsrisico’s in dit land en wordt reizen sterk afgeraden. Als u toch afreist naar een land met code rood is dat uw eigen verantwoordelijkheid. Uw reis is dan ook niet verzekerd. Bij een oranje reisadvies is een reis in sommige gevallen nog wel mogelijk, maar alleen als de reis noodzakelijk is.

Een verandering tijdens uw vakantie

Als het reisadvies in uw vakantieland tijdens uw reis wijzigt (bijvoorbeeld van geel naar oranje) dan verandert er niets aan de dekking van uw verzekering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt u wel om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. Houd er rekening mee dat extra reiskosten door een plotseling vertrek worden niet vergoed door uw reisverzekering.

Een reis annuleren

Heeft u een annuleringsverzekering? Deze biedt dekking wanneer niet in staat bent de reis te maken, bijvoorbeeld door ziekte. Wilt of kunt u vanwege eigen overwegingen niet meer op reis gaan, neem dan contact op met de reisorganisatie waar u de vakantie boekte. Zij zijn verantwoordelijk voor de reis. De annuleringsverzekering biedt hier geen dekking voor.

Op doortocht

Stel u gaat op vakantie naar een land met een groen of geel reisadvies. Onderweg reist u echter wel door een land met een oranje of rood reisadvies. En precies daar krijgt u autopech. Balen, maar gelukkig kunt u meestal nog wel aanspraak maken op pechhulp. Als dit nog wel beschikbaar is in het land natuurlijk. In Europa is dit gelukkig vrijwel altijd het geval.

Het is natuurlijk wel aan te raden zo snel mogelijk weer uit een land met een negatief reisadvies te vertrekken. Maar let op: als u met de auto niet verder kan is een terugvlucht of een hotelovernachting vaak niet makkelijk. Het wordt ook niet door de verzekering vergoed.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.