Voor veel mensen komt hun zomervakantie naar het buitenland steeds dichterbij. Maar soms komt het helaas wel eens voor dat er een negatief reisadvies geldt in een land. Bijvoorbeeld tijdens een gebeurtenis zoals een natuurramp, aanslag of epidemie. Houd het reisadvies van uw vakantiebestemming daarom altijd goed in de gaten. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor uw verzekering. Onze verzekeringsexpert Nick Lumoindong legt uit wat u moet weten voor u een reis boekt.
Hoe werken de kleurcodes voor landen?
Voor de actuele status van veiligheidssituaties in landen en regio’s wereldwijd kunt u terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor alle landen wordt er een reisadvies afgegeven. Dit advies heeft een kleurcode die kan bestaan uit groen, geel, oranje of rood. Deze code geeft een idee van de veiligheidsrisico’s en de gezondheidsrisico’s in een land of gebied. De kleurcodes staan voor:
- Groen: er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s
- Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Rood: niet reizen
Een negatief reisadvies bij vertrek
Heeft uw bestemming een negatief (rood) reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan zijn er zeer ernstige veiligheidsrisico’s in dit land en wordt reizen sterk afgeraden. Als u toch afreist naar een land met code rood is dat uw eigen verantwoordelijkheid. Uw reis is dan ook niet verzekerd. Bij een oranje reisadvies is een reis in sommige gevallen nog wel mogelijk, maar alleen als de reis noodzakelijk is.
Een verandering tijdens uw vakantie
Als het reisadvies in uw vakantieland tijdens uw reis wijzigt (bijvoorbeeld van geel naar oranje) dan verandert er niets aan de dekking van uw verzekering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt u wel om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. Houd er rekening mee dat extra reiskosten door een plotseling vertrek worden niet vergoed door uw reisverzekering.
Een reis annuleren
Heeft u een annuleringsverzekering? Deze biedt dekking wanneer niet in staat bent de reis te maken, bijvoorbeeld door ziekte. Wilt of kunt u vanwege eigen overwegingen niet meer op reis gaan, neem dan contact op met de reisorganisatie waar u de vakantie boekte. Zij zijn verantwoordelijk voor de reis. De annuleringsverzekering biedt hier geen dekking voor.
Op doortocht
Stel u gaat op vakantie naar een land met een groen of geel reisadvies. Onderweg reist u echter wel door een land met een oranje of rood reisadvies. En precies daar krijgt u autopech. Balen, maar gelukkig kunt u meestal nog wel aanspraak maken op pechhulp. Als dit nog wel beschikbaar is in het land natuurlijk. In Europa is dit gelukkig vrijwel altijd het geval.
Het is natuurlijk wel aan te raden zo snel mogelijk weer uit een land met een negatief reisadvies te vertrekken. Maar let op: als u met de auto niet verder kan is een terugvlucht of een hotelovernachting vaak niet makkelijk. Het wordt ook niet door de verzekering vergoed.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: