Skip to main content
3 min. leestijd

Aan welke regels moet u zich houden op de piste? Wij zetten ze op een rijtje.

Deel dit bericht:

Iedereen die op wintersportvakantie gaat en gebruikmaakt van de pistes, moet zich aan bepaalde pisteregels houden. Natuurlijk kunnen deze per skigebied en per land verschillen, maar er zijn enkele basisregels die voor alle wintersportgebieden gelden. Houdt u zich niet aan deze regels en gebeurt er iets? Dan kunt u aansprakelijk gesteld worden. Zorg daarom dat u de regels kent, voordat u de berg afglijdt.

Houd rekening met andere skiërs

Of u nu in Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk op vakantie gaat, iedere skiër moet zich zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt. Pas daarom uw snelheid en skistijl aan uw eigen capaciteiten, het terrein, de sneeuw- en weercondities en het aantal skiërs om u heen.

Kies een veilig spoor

De regel is dat de voorliggende skiër of snowboarder niet achterom moet hoeven kijken. De van achter komende skiër moet zijn of haar spoor en snelheid dus zo kiezen dat degene voor hem of haar niet in gevaar wordt gebracht.

Inhalen

Inhalen mag van boven en beneden, van rechts en links, maar altijd op veilige afstand, zodat degene die wordt ingehaald in geen van zijn of haar bewegingen wordt belemmerd. Kijk dus altijd goed uit voordat u inhaalt en bewaar voldoende ruimte met de andere pistegebruikers.

Stilhouden en invoegen

Stop altijd op een veilige plek en vermijd onverwachte stops om botsingen te voorkomen. Sta alleen stil als het noodzakelijk is en doe het altijd op de overzichtelijke gedeelten van een afdaling. Bent u gevallen? Maak indien mogelijk de plek dan zo gauw mogelijk weer vrij. Wilt u zich na een stop weer op de piste begeven? Let er dan op dat u uzelf en anderen niet in gevaar brengt.

In geval van een ongeluk

Bij een ongeval op de piste bent u verplicht om hulp te verlenen. Dat geldt niet alleen voor de skiërs of snowboarders binnen uw eigen gezelschap, maar voor alle pistegebruikers. Verleen direct eerste hulp en bel het alarmnummer. Zet daarom vooraf de contactgegevens van de hulpdiensten in uw mobiele telefoon. Meestal zijn deze te vinden op de plattegrond van het skigebied of uw skipas. Zorg ook dat u uzelf altijd kunt identificeren, zeker als getuige of betrokkene van en ongeval.

Verschillende regels per land of skigebied

Pisteregels kunnen variëren op basis van het gebied en het land. Het is dus altijd goed om de specifieke regels van een skigebied te controleren voordat u de piste op gaat. Respecteer de borden en markeringen op de piste en volg de aangegeven routes.

En nog een officieuze piste-etiquette…

Gaat u na het skiën genieten van een drankje tijdens de après-ski? Ga dan niet eerst naar uw hotel of vakantieverblijf om u te kleden en uw haar te doen. Het is een ongeschreven regel dat de après-ski wordt genoten in sneeuwschoenen en een ski-outfit. Have fun!

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de piste. Een goede aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Dan moet u de schade zelf vergoeden. Om te voorkomen dat u onnodige kosten moet maken, doet u er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.