De feestdagen zijn in volle gang. Een tijd van gezelligheid; en bij een nieuwjaarsborrel hoort voor veel mensen een drankje bij. Maar in de meeste gevallen moet u ook nog gewoon terug naar huis. Misschien heeft u daar wel afspraken over gemaakt en is iemand de BOB. We kennen die term allemaal, maar waar staat het nu eigenlijk voor? Met hoeveel alcohol mag u nog deelnemen aan het verkeer? Wat zijn de gevolgen als u met te veel alcohol in de auto stapt? En mag de fiets of scooter dan nog wel?
Hoeveel alcohol/biertjes mag de BOB drinken op een borrel?
De BOB, het staat voor bewust onbeschonken bestuurder. Dat komt er dus op neer dat diegene helemaal geen alcohol drinkt en fris achter het stuur stapt. Mag u dan helemaal niets drinken wanneer u de BOB bent? Jawel, als u zich maar aan het maximumaantal toegestane alcoholische drankjes houdt. Maar het liefst drinkt u als BOB natuurlijk helemaal niet, dat is en blijft het veiligst.
Hoeveel alcohol mag in het verkeer?
Hoeveel u kunt drinken om binnen de norm te blijven, verschilt. Allereerst gelden er verschillende normen voor ervaren en beginnende bestuurders. En daarnaast reageert niet iedereen hetzelfde op alcohol. Daarom gelden er maximale promillages. Als ervaren bestuurder moet uw alcoholpromillage onder de 0,5 blijven als u moet ‘blazen’. Dat komt neer op maximaal twee kleine pilsjes of normale glazen wijn. Een beginnende bestuurder met minder dan vijf jaar rijervaring mag niet boven de 0,2 komen. Dat betekent dat u in principe minder dan een standaard glas alcohol kunt drinken.
Wel op de fiets of scooter met een borrel op?
Iedereen weet wel dat je na een flinke borrel geen auto mag besturen. Sommige mensen denken dat je dan nog wel op een fiets of scooter mag rijden. Dat is een misverstand. De genoemde maximale promillages gelden voor alle verkeersdeelnemers. Dus ook voor brommer– en scooterrijders en zelfs voor fietsers.
Langere reactietijd door alcohol
Een van de gevolgen van te veel alcohol is dat uw hoofd trager werkt. Daardoor kunt u zich minder goed concentreren en is uw reactietijd langer dan normaal. Dat kan dus zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Als u bij een ongeluk betrokken raakt terwijl er alcohol in het spel is, kan dat grote gevolgen hebben.
Rijbewijs kwijt door te veel alcohol
Als u wordt aangehouden met een overschrijding van het maximaal toegestane promillage, kunt u allereerst rekenen op een bekeuring. Heeft u echt veel te veel gedronken, dan kan het ook zijn dat uw rijbewijs in beslag wordt genomen. Meestal bepaalt de rechter dan of en wanneer u dat weer terugkrijgt.
Alcohol en aansprakelijkheid
Daarnaast is er nog iets belangrijk om te weten: als u heeft gedronken en betrokken raakt bij een ongeluk, is de kans groot dat u als schuldige wordt aangewezen. Een rechter zal er over het algemeen van uitgaan dat het alcoholgebruik de oorzaak is van het ongeval. U draait dan op voor alle schade.
Bent u verzekerd als u alcohol heeft gedronken?
Misschien gaat u ervan uit dat uw verzekering dat dan wel regelt. Maar veel verzekeraars sluiten schade uit als die is veroorzaakt door rijden onder invloed van alcohol. Uw WA-verzekering is altijd verplicht om de schade aan de tegenpartij te vergoeden, maar zal die in deze situatie vervolgens mogelijk op u verhalen.
Uw verzekeraar mag uw verzekering opzeggen
Uw eigen schade wordt sowieso niet vergoed, dus het kan u heel veel geld gaan kosten. Bovendien heeft de verzekeraar het recht om uw verzekering op te zeggen. En het zal niet altijd meevallen om ergens anders een nieuwe verzekering af te sluiten. Genoeg redenen dus om dat drankje liever te laten staan.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: