Lente! Tijd om weer meer naar buiten te gaan en van de zon te genieten. Erg gezond, want het zorgt ervoor dat we in beweging blijven en dat ook kinderen weer meer buitenspelen. Maar het betekent ook dat het hooikoortsseizoen weer is aangebroken. Veel bomen, bloemen, grassen en planten staan in bloei en verspreiden pollen. Wat is hooikoorts precies en wat kunt u ertegen doen? We vragen het onze productexpert Wendy de Wit.
Wat is hooikoorts precies?
Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen van grassen, bomen en planten. Wanneer deze allergenen in contact komen met de neus, mond, keel, ogen of luchtpijp raken de slijmvliezen overprikkeld. Het lichaam van mensen met hooikoorts reageert extra heftig op deze pollen. Deze ‘overdreven’ reactie heeft vervelende allergische reacties tot gevolg. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen hier last van hebben en anderen niet.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van hooikoorts variëren van mild tot ernstig en zijn onder andere: niezen, jeukende en tranende ogen, een verstopte neus, een loopneus, een droge keel, benauwdheid en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen het dagelijks leven verstoren en vooral tijdens het hoogseizoen de kwaliteit van leven verminderen.
Wanneer hebben de meeste mensen er last van?
Niet iedereen is allergisch voor hetzelfde type pollen (of stuifmeel). Omdat de bloeitijden wisselen per gewas, hebben mensen vaak op verschillende momenten in het jaar last van hooikoortsklachten. De bloei van bomen begint in februari of maart. Mensen die gevoelig zijn voor dit type pollen hebben dus tussen maart en eind mei vaak de meeste klachten. Hooikoorts door pollen van grassen zien we later, vaak in april of mei. De piek van de klachten ligt bij deze mensen vaak tussen mei en augustus.
Welke medicijnen zijn er beschikbaar?
Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Zo zijn er anti-allergiepillen die meestal cetirizine of loratadine bevatten. Deze antihistaminica werken door de effecten van histamine te blokkeren, de chemische stof die in het lichaam vrijkomt tijdens een allergische reactie. Ook kunt u kiezen voor een meer lokale aanpak met bijvoorbeeld een neusspray of oogdruppels.
Wat kunt u nog meer doen?
Naast medicatie zijn er verschillende andere stappen die u kunt nemen om de impact van hooikoorts te verminderen.
- Vermijd blootstelling; blijf zo veel mogelijk binnen. Houd ramen en deuren gesloten, zeker op droge, zonnige dagen wanneer het waait. Check online de pollenverwachting, bijvoorbeeld via hooikoortsradar.nl.
- Gaat u toch naar buiten? Draag dan een zonnebril om te helpen voorkomen dat pollen in contact komen met de ogen. Weet ook dat er in de stad en aan het strand minder pollen in de lucht zitten dan in het binnenland en in de natuur.
- Laat uw was binnen drogen. Buiten komt er stuifmeel in. Houd er ook rekening mee dat uw eventuele huisdieren stuifmeel naar binnen kunnen brengen.
- Smeer een beetje vaseline aan de binnenkant van uw neus, zodat de pollen niet in aanraking komen met uw slijmvliezen. Vaseline rondom de ogen aanbrengen kan ook helpen tegen jeukende ogen.
- Was uw gezicht voor het slapen. Hierdoor spoelt u alle stuifmeelkorrels van uw gezicht en komen ze ook niet op uw kussen terecht.
Met een combinatie van medicatie en voorzorgsmaatregelen kunt u het hooikoortsseizoen beter doorkomen en genieten van al het moois dat de lente te bieden heeft. Heeft u ernstige klachten? Blijf er niet mee rondlopen, maar raadpleeg uw huisarts.
Informatie over nuttige verzekeringen
Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.
In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: