Skip to main content
3 min. leestijd

Wij hebben slaap nodig om alle indrukken te verwerken en nieuwe krachten op te doen. Maar hoe doen we dit in tijden van tablets, mobiele telefoons en smartwatches op het nachtkastje? Wat is het effect van zoveel indrukken, blauw licht en ‘constant aan en bereikbaar zijn’ voor uw slaapritme?

Deel dit bericht:

Even offline gaan, doet u dat wel eens? Wellicht is dit een mooi moment om eens stil te staan bij uw gebruik van internet, sociale media en smartphone of tablet. Door onze tablets, smartphones en smartwatches zijn we tegenwoordig continu bereikbaar voor vrienden en collega’s. Maar dat heeft ook een duidelijke keerzijde, zoals een negatief effect op onze nachtrust. In dit artikel staan wij stil bij de effecten van elektronische apparaten op uw nachtrust.

Hoeveel slaap is gezond?

Een goede nachtrust is belangrijk voor onze gezondheid. Het verbetert ons immuunsysteem, houdt ons gewicht onder controle en we hebben overdag meer energie en kunnen ons beter concentreren. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte, maar tussen de 7 en 9 uur is gemiddeld. Toch slaapt ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking minder dan zes uur per nacht. We vinden het inmiddels heel gewoon om voor het slapen gaan nog even door YouTube of Instagram te scrollen. Tijd die we eigenlijk zouden moeten gebruiken om nieuwe energie op te doen. Het gebruik van beeldschermen in onze slaapkamers heeft zo dus effect op onze nachtrust en ons slaapritme.

Blauw licht

Een van de redenen dat smartphones en tablets van invloed zijn op onze nachtrust is het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen. Dit licht lijkt op het daglicht dat overdag in onze ogen valt en ons wakker en alert houdt. Wanneer het ’s avonds donkerder wordt, neemt de productie van melatonine in ons lichaam toe. Dit hormoon zorgt ervoor dat we slaperig worden en dat ons lichaam zich voorbereidt op de nachtrust. Wanneer wij in bed nog even televisiekijken of een boek lezen op de e-reader remt het blauwe licht uit deze beeldschermen de productie van melatonine. Ons lichaam ‘denkt’ dat het nog dag is en zo raakt onze biologische klok in de war.

Hersenen actief

Behalve het blauwe licht, zorgt het gebruik van digitale apparaten ervoor dat onze hersenen actief blijven. Even televisiekijken voor het slapen gaan, lijkt heel ontspannen, maar zorgt toch voor een ‘cognitieve belasting’ van onze hersenen. Met andere woorden, we blijven actief bezig met het verwerken van informatie. Bovendien zorgen smartphones ervoor dat we alert blijven op nieuwe informatie, zoals geluiden of trillingen, waardoor we minder goed in slaap vallen.

Een betere nachtrust, zonder schermpjes

Veel experts zijn het erover eens; smartphones en andere digitale schermen horen niet in de slaapkamer thuis, omdat slaapproblemen op langere termijn tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Overweeg dus om een aparte wekker te kopen, zodat u niet met uw telefoon op uw nachtkastje hoeft te slapen. Neemt u toch uw telefoon mee de slaapkamer in, zet uw scherm dan enkele uren voor u gaat slapen al op de ‘nachtstand’, zodat het licht van het scherm gedimd en minder blauw is. Lees ook onze 5 tips om sneller in slaap te vallen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.  In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.