Skip to main content
4 min. leestijd

Langdurige stress is niet gezond, maar hoe kunt u dat voorkomen? Lees hier een aantal tips.

Deel dit bericht:

Een beetje stress kan nuttig zijn. Het zorgt ervoor dat u alert bent en snel kunt reageren, bijvoorbeeld in noodsituaties. Ook voor een presentatie of examen zijn de meeste mensen wat gespannen; dat is heel normaal. Maar soms geeft een situatie of gebeurtenis te veel spanning of duurt het te lang. U kunt dan het gevoel krijgen dat u de hele tijd gespannen bent en niet meer goed kunt ontspannen.

Langdurige stress is voor niemand gezond. Ervaart u zulke stress? Onze expert Wendy de Wit geeft een aantal tips hoe u de batterij weer kunt opladen en gezond kunt leven.

Oorzaken van stress

“Stress kan verschillende oorzaken hebben. De meest genoemde oorzaken zijn de privésituatie en werk of studie. In uw privésituatie kunnen er natuurlijk heel veel factoren invloed hebben. Denk aan gezondheids- of geldproblemen, spanning in de gezinssituatie of het overlijden van een dierbare. Maar bijvoorbeeld een verhuizing kan ook voor stress zorgen; en zelfs iets leuks als het plannen van een vakantie. Werkstress kan bijvoorbeeld komen door de hoeveelheid werk die u heeft in combinatie met een strakke deadline, de verwachtingen waar u tegenop moet boksen of de onderlinge verhouding met uw manager of collega’s. Toch leveren dezelfde factoren niet voor iedereen evenveel stress op. Het ligt er dus ook aan hoe u zelf met die mogelijke stressfactoren omgaat.”

Problemen voorkomen

“Het helpt echt al als u zich realiseert dat de manier waarop u met mogelijke stress-oorzaken omgaat, beïnvloedt hoeveel stress u daadwerkelijk ervaart. Door uw eigen gedrag en beleving scherp te hebben, kunt u bewust andere keuzes maken. Zo voorkomt u dat te veel of langdurige spanning echt tot problemen leidt.”

stress voorkomen

Wel stress? Dit helpt u om weer op te laden

“Is het niet gelukt om echte en/of langdurige stress te voorkomen? Dan wilt u ongetwijfeld proberen om daar zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Wat kunt u zelf doen?

  • Eet gezond: stress zorgt ervoor dat u trekt krijgt in ongezonde voeding, met veel suiker en vetten. Dat geeft namelijk op korte termijn een energiepiek. Op de lange termijn heeft u veel meer aan gezonde voeding met veel vezels en mineralen. Ook cafeïne (koffie) en alcohol geven een tijdelijke boost, maar leveren op lange termijn geen positieve bijdrage. 
  • Beweeg veel: door actief bezig te zijn, remt u de aanmaak van het stresshormoon cortisol af. Tegelijkertijd maakt u het gelukshormoon endorfine aan. Is het lekker weer? Kies er dan voor om buiten te bewegen, dat levert u ook nog vitamine D op. Een wandeling van twintig minuten helpt al om uw hoofd leeg te maken en frisser tegen zaken aan te kijken. Nog een bijkomend voordeel: als u lekker moe bent van het sporten, is de kans groot dat u beter slaapt. 
  • Zorg voor voldoende slaap: Wist u dat een volwassene gemiddeld zeven tot negen uur slaap per nacht nodig heeft? Daarna bent u genoeg opgeladen voor de nieuwe (werk)dag. Wij geven u in dit artikel 5 tips om sneller in slaap te vallen. Daarbovenop helpt het om zoveel mogelijk iedere dag hetzelfde slaappatroon aan te houden, ook in het weekend. Wilt u overdag dutje doen, omdat u zich moe voelt? Probeer niet langer dan een minuut of twintig te slapen, anders heeft zo’n powernap niet meer het gewenste effect. 
  • Doe ontspanningsoefeningen: naast bewegen en slaap is ook ontspanning belangrijk. Heeft u een stressvolle dag achter de rug? Doe dan eens wat ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld in de vorm van meditatie of mindfulness. Bij acute stress kunnen ademhalingsoefeningen voor directe verlichting zorgen.
  • Kies voor actief stressmanagement: Zorg dat u altijd de mogelijkheid heeft om de dingen die u bezighouden op te schrijven. ’s Nachts kan het helpen om een notitieboekje naast uw bed te hebben. En het is een prima idee om overdag wat tijd in te ruimen om uw gedachten te ordenen. Het maken van lijstjes helpt hierbij, dit geeft overzicht en inzicht. Daardoor heeft u de rest van de dag (meer) rust in uw hoofd.”

Hulp inschakelen

“Het is ook handig om te weten dat de meeste zorgverzekeraars tips bieden of zelfs een app hebben waarmee ze u kunnen ondersteunen. Blijft u stress ervaren? Dan kan het verstandig zijn hulp in te schakelen. Dat kan een bekende zijn die u vertrouwt en bij wie u zich veilig voelt om uw gedachten te delen. Is dat geen optie of onvoldoende voor u? Via de huisarts kunt u professionele hulp krijgen, bijvoorbeeld via de praktijkondersteuner GGZ. U kunt ook zelf contact opnemen met een psycholoog of coach om u hierbij te begeleiden.”

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, soms letterlijk. Een goede (collectieve) zorgverzekering kan u dan behoeden voor eventuele nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat u met zoveel verschillende pakketten misschien niet zo makkelijk kunt bepalen welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen vertellen we u daarom meer over de zorgverzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.